Hemma hos mormor var köttbullarna alltid hemlagade, och
alltid med stora lökbitar i. Jag hatade de där köttbullarna lika mycket som jag
hatade den slemmiga klimpen och köttsoppan med sega bitar av kokt kött i. Det var
inte sån mat som mina vänner åt hemma hos sina mor och farföräldrar. Där var
det potatisgratäng och fläskfilé, grillad kyckling och ballerinakex. Köpekakor,
som mormor sa. Inte föraktfullt på något sätt, men det var inget för oss. Lite finare,
något som man kunde unna sig till fest. Inte till vardagsdoppet, då var det
veteflätan som gällde. Jag brukade ta bort kanten och göra en boll av bullen.
Sen bakade jag den som en prilla tills den var som en degklump. Jag tuggade fem
gånger och svalde sedan hela klumpen. Köttbullarna däremot var svåra att få
ner. Mormor blängde på min lilla hög med lökbitar på kanten av tallriken och så
kom en sån där syrlig kommentar om hur det var när hon var barn. Om ransoneringskuponger
och vattenchoklad och om första gången hon åt en banan. Jag saknar de där
köttbullarna numera, när jag ser mamma scans torra rulla runt i stekpannan. I
en låda i källaren ligger mormors recept. Någon gång ska jag pröva det.
Gillar - med försoningen på slutet. Kommer på att man kan generations- och klassbestämma någon tämligen väl på vad hen fick för mat hos sina mor- och farföräldrar. Sis men inte minst: så kul att se dig!!
SvaraRaderaKul att se dig. Minns också de där köttbullarna med hela lökbitar. Fin text.
SvaraRaderaKöttbullar som känns. Hoppas det inte är ett engångsbesök.
SvaraRaderaSpring efter lådan! Jag blev hungrig:)
SvaraRadera