tisdag 30 juli 2013

RengöringJag är den som gör rent efter dig. Hoppas det känns ok att jag skrubbar toaletten som du har bajsat i. Tömmer din papperskorg utan minsta ånger för de misslyckade utkast som hamnat där. Jag hoppas att du inte bryr dig om att det är jag som dammsuger upp dina kaksmulor och torkar bort handsvetten från tangentbordet. Torkar av din dammiga skärm och spegeln som efter några dagar täcks av innehållet i dina pormaskar. Du ska veta att jag är noggrann, att jag sköter mitt jobb. Att jag har dålig lön och självsprickor i händerna av allt rengöringsmedel. Det är ok för mig, jag är stolt över mitt arbete. 

Jag hoppas att du känner likadant och jag hoppas att du någon gång får nöjet att rengöra efter någon. Kanske en gammal släkting som inte kan ta hand om sig själv längre. Kanske måste du duscha och tvätta henne, lyfta upp henne i sängen och försiktigt lägga täcket över benen. Om hon vill att du hämtar korsordstidningen så tar du med en penna och en kopp kaffe också, och så säger hon att hon inte kan dricka kaffe såhär på eftermiddagen, då somnar hon aldrig på kvällen. Kanske hämtar du ett halvt glas rött istället, och ni småpratar medan du vattnar blommorna och hon löser korsord.

Då kommer du veta hur det känns, hur hjärtat slår ett extra slag när du torkar upp maten som hamnat på golvet eller när du tvättar hennes fläckiga lakan. All den kärlek som du lägger in i varje diskad tallrik, all omtanke som finns i att göra rent hos någon. Att göra någon ren. Jag hoppas verkligen att du tycker att det är ok att det är jag som gör rent efter dig. Jag kommer kanske aldrig se dig i ögonen igen, men du ska veta hur mycket kärlek det är i mina skitiga trasor nu.

7 kommentarer:

 1. Bra skrivet. Kul att få läsa dig igen.

  SvaraRadera
 2. Gillar tonen och innehållet mycket.

  SvaraRadera
 3. "Undertryckt" vrede, jag förstår precis. Bra skrivet.

  SvaraRadera
 4. Mm. Bra. Gillar sticket med tanten med korsordet.

  SvaraRadera
 5. oj supersmart illa skrivet, inte illa skrivet men ILLa hemska tankar---sa jag

  SvaraRadera
 6. Bra och trovärdig monolog. Anar stor frustration i förhållandet, trots bedyrandet om kärlek.

  SvaraRadera