måndag 20 juni 2011

Lisa del 9


Lisa och Pix ser på varandra, stilla, i vad som känns som flera minuter. Så fortsätter han plötsligt sin berättelse med hög och klar röst.
- Det var inte bara mitt folk som ni människor vänt er ifrån. Och nu när så många årstider gått börjar det lyftas protester. De som ni kallar Troll, har liksom människorna förökat sig och blivit så många att de inte längre ryms i de mest avlägsna bergen. De har trångt om plats för sina stora familjer och står redo att flytta närmare människornas hem. Och Vittra, som i många årstider talat om hämd för människornas tappade respekt, ryktas ni ha samlat på sig så mycket trolldomskraft, att de är redo att ta en strid för sin rätt. Och ändå är dessa hot inte de största. Det största kommer inifrån människorna själva. Men det ska vi prata om mer en annan dag. Du måste ta dig hem så du inte förfryser. Men Lisa, lyssna noga nu. Du får inte vakna här. Då kommer du inte kunna se mig mer, du måste vara kvar i drömmen. reda Allt kommer kännas som vanligt, men ändå inte. Åk hem och sov Lisa. Imorgon ska du leta reda på alla dina gamla sagor. 
- Svar på alla mina frågor, hur blev det med det? säger Lisa rätt ut i luften. Pix har redan försvunnit bland buskar och stenar. 

När Lisa kommer in genom dörren ropar mamma. Hon låter glad och nyfiken, såklart.
- Hej gumman! Hur har ni haft det? Var det många tjejer från skolan där?
- Mmm, några stycken, svarar Lisa undvikande. Hon vill inte svara på en massa frågor nu, orkar inte hitta på.
- Vad gjorde ni då?
- Men mamma. Inte vet jag, vi hängde väl bara. Tittade på film.
- Jaja, jag vet. Jag ska inte fråga så mycket, ni vill vara ifred, det är klart. Kom och sätt dig här så ser vi det här tillsammans. Det är en tv-serie mamma brukade följa. Lisa kryper upp i soffan i soffan brevid mamma och stoppar fötterna under en kudde. När hon lutar sig tillbaka i den mjuka soffan känner hon hur trött och frusen hon är. Tv-serien blinkar förbi på skärmen utan att Lisa orkar förstå vad som händer eller varför, och ett par minuter senare sover Lisa gott. Den sista tanken som fladdrar förbi är ett eko av Pix ord. ”Imorgon ska du leta reda på alla dina gamla sagor.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar