tisdag 14 juni 2011

Befriade


Så nu står vi här. Befriade från hemmets bojor. Från tusen och tusen år av förtryck, från nedvärderande gentlemannamanér och kyskhetsbälten. Från behåar och kvinnofällor.  Förväntningar och ideal.

Vi är fria nu, systrar! Vi kan bli ingenjörer, piloter och presidenter. Köpa massagestavar och visa fittan i TV. Vi kan lämna barnen på dagis och jobba till klockan sex. Köpa hushållnära tjänster och vänsterprassla.

Så nu står vi här. Befriade. Men varför hör jag inga jubelrop?

13 kommentarer:

 1. Ja det kan man ju undra :-)! Jag är ju tacksam förstås för att jag inte är född i Saudiarabien eller Afghanistan. Men jag ropar kanske inte högt om det hela tiden. Är det för att det att jag är en fri människa borde vara en naturlig sak?

  Kul och diskussionsframkallande text, Pärlan!

  SvaraRadera
 2. Ja här kan man argumentera tills man blir blå i huvudet. Men det är lite som Ethel säger att kanske man inte jublar för något som borde vara så självklart. Sen kan man ju diskutera om vårt moderna samhälle är så friskt egentligen. Jämställdhet däremot är en självklarhet kan man tycka, vi är ju alla människor=)
  Bra text!

  SvaraRadera
 3. din fråga gör lite ont, för det ligger mycket bakom, och mycket som inte luftas...måste fundera mer på den...
  härligt att du bröt din disciplin lite!

  SvaraRadera
 4. En annorlunda väg till en gammal fr$aga som aldrig tycks f^ett svar.

  SvaraRadera
 5. En annorlunda väg till en gammal fr$aga som aldrig tycks f^ett svar.

  SvaraRadera
 6. En självklarhet som tyvärr inte är självklar världen runt...ÄN! Men vi kämpar på!

  SvaraRadera
 7. Därför att frihet i empirisk mening aldrig har existerat och förhoppningsvis aldrig kommer att så göra i det levande - Lika lite som rättvisa eller "sann" jämlikhet. Allt är och förblir strävan och en evig kamp mellan olika intressen från individer, arter och, i människans fall; även kön...

  SvaraRadera
 8. Det tar tid att frigöra sig från århundraden, ja årtusenden, av invanda och nedärvda roller och beteendemönster. Vissa bojor är upplåsta men långt ifrån alla. Jubelropen saknas helt enkelt för att vi inte ÄR fria ännu.

  Tack för din vänliga kommentar hos mig. Och så får jag önska glad påsk!

  SvaraRadera
 9. Bra skrivet, såväl innehåll som form. Gillar det snabba tempot. Svara på din fråga kan jag inte. Jag är för jämställdhet eller alla människors lika rätten man så vill. Det kan vara så många orsaker till att jublet uteblir: brist på lika lön, syn på varför en kvinna blir våldtagen, skillnaden från land till land etc etc. Eller så orkar vi inte jubla eftersom vi alla, kvinnor som män, jobbar, tränar, lånar, köper, googlar, facebookar, twittrar ihjäl oss.

  SvaraRadera
 10. Friheten att visa fittan i TV...

  SvaraRadera
 11. Bra text, får en att tänka till :-)

  SvaraRadera